İŞE GİRİŞ BİLDİRGESİ VERİLEN ANCAK AYLIK PRİM VE HİZMET BELGESİNDE UNUTULAN İŞÇİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA NASIL BİLDİRİLECEĞİ HAKKINDA UYGULAMALI ÖRNEKLİ ANLATIM ( MUHTASAR SGK YI İHTİVA EDER )
İşverenler yasal süresi dışında düzenlemiş oldukları aylık prim ve hizmet belgelerini 2008/10 dönemi ve sonrasına ait dönemlere ilişkin artık kâğıt ortamında düzenlemeksizin e-Bildirge v.2 uygulaması üzerinden Kuruma gönderebilmektedirler.
Örneğimizde Amasya İli özellikle paylaşılmış olup, bildiğiniz gibi Türkiye de Amasya Bartın Çankırı ve Kırşehir ilinde Muhtasar ve Sgk Bildirgeleri ortak verilmektedir. Ancak Muhtasar Sgk ortak beyannamesi üzerinden şu an itibari ile aşağıdaki düzeltmeye konu işlem ortak beyanname üzerinden verilememektedir. 01.01.2020 Tarihinden itibaren ortak beyannamenin Tüm Türkiye de verileceği dikkate alındığında aksayan süreçlerin bir an evvel tamamlanması ve sgk ve maliye bakanlığının alt yapı eşleştirmelerini tamamlamaları önem arz etmektedir.
SGK GÖNDERİMİ
Uygulamalı Örnek ;
Amasya İlinde faaliyet gösteren 3 çalışanı olan bir firmada 4. Personelin 24.09.2019 tarihinde işe girişi yapılmıştır. Ancak Eylül e bildirgesinde 4. personel unutularak Aylık Prim ve Hizmet Belgesine dahil edilmemiştir. Bu durumun Kasım döneminde fark edildiğini kabul edelim.
Eylül Dönemine ait Aylık Prim ve Hizmet Bildirgesinin son gönderilme tarihi 23.10.2019 tarihi olduğundan ve unutulan işçinin e bildirgede yer almadığı kasım döneminde fark edildiğinden, yani Kanuni süresi geçtikten sonra fark edildiğinden Teşvikli gönderim artık mümkün olmamaktadır. Bu nedenle Kanun türü yoktur seçeneği işaretlenecektir.
Belge asıl mı verilmeli ek mi verilmeli ?
Belgenin ek olarak verilmesi mümkün olmamaktadır. (süresi geçtikten sonra verildiğinden ve bu kanun türü daha önce verilmediğinden dolayı.) uyarı ekranı aşağıdadır.
E bildirge v2 ekranına giriş yapılarak aşağıdaki ekran görüntüsü dikkate alınarak Belge İşlemleri sekmesi ile ilerlenir.
Kanuni süresi geçtiğinden dolayı teşvikli işlem yapılamayacağından dolayı Kanun Numarası Yok sekmesi işaretlenerek işleme devam edilir.
Aşağıdaki ekran da işyeri şifresi girilerek verilen asıl bildirge onaylanır.
Onaylanan bildirge Şube Onayı Gerektiren Belge Durumları ekranında işlem yapılmamış sekmesinden kontrol edilir. Bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik il müdürlüğü işveren servisi ile iletişime geçerek bildirgenin şube onayı gerektiren işlem yapılmamış ekranında olduğunu söyleyebilirsiniz. İşveren servisi yaptığı kontrollerde hatalı bir duruma rastlamadığının tespiti halinde bildirgeyi onaylayacaktır.
MUHTASAR SGK ORTAK BEYANNAME GÖNDERİMİ
Yukarıda değinildiği üzere Amasya ilinde faaliyet gösteren bir işletme olduğu için malum 4. ( dördüncü ) İşçinin Gelir vergisi ve damga vergisinden dolayı Muhtasar beyannamesinin değişmesi gerektiğinden yine muhtasar sgk ortak beyannamesi üzerinden bdp programına giriş yapılarak atlanılan işçinin Matrahı Gelir vergisi Damga vergisi bir önceki gönderilen beyannamenin matrah gelir vergisi ve damga vergisi üzerine ilave edilmesi gerekmektedir. ( tüm bilgileri ihtiva edecek şekilde )
İlk Gönderilen Muhtasar Sgk beyanname Matrah ve Vergi Bildirimi görüntüsü
4.personel ilave edilerek düzeltilmiş beyanname görüntüsü
Bildiğiniz gibi muhtasar sgk ortak beyannamesinde sgk bildirimleri ekranı vardır.
sosyal güvenlik kurumunun tahakkuk ve hizmet listesinin alt yapısı bu kısımdır.
Bu kısım yukarıdaki örnekten hareket ederek devam edecek olursak nasıl doldurulmalı ?
Burada daha önce 3 kişinin bilgileri girilerek Muhtasar ve Sgk ortak beyannnamesi gönderilerek onaylanmıştı. İlave olarak e bildirge v2 ekranından 4. Personelin asıl verilerek sgk bildirgesi verilmişti. Dolayısı ile bu kısım boş olarak doldurulmalı aşağıdaki şekli ile kaydedilerek e beyannamede özel onay seçilerek onaylama süreçleri tamamlanmalıdır. Yani ikinci gönderilen muhtasar sgk ortak beyannamesinde sgk yı ilgilendiren kısımlar dikkate alınmadan ortak beyanname e beyannameye gönderilerek özel onay ile süreç tamamlanacaktır.